آژانس بین المللی انرژی (IEA) هشدار می دهد با وجود تعهدات، کشورها در حال حاضر در مسیر رسیدن به هدف توافق شده در مذاکرات آب و هوایی سازمان ملل برای سه برابر کردن ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ به عنوان بخشی از تلاش ها برای مهار گرمایش جهانی، کوتاهی می کنند.تجزیه و تحلیل آژانس بین المللی انرژی از سیاست ها، برنامه ها و برآوردهای نزدیک به ۱۵۰ کشور نشان می دهد در سناریوی فعلی، جهان می تواند در مدت ۶ سال به ۸ هزار گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر برسد. این رقم به طور قابل توجهی کمتر از ۱۱ هزار گیگاوات وعده داده شده در مذاکرات آب و هوایی COP28 در دبی در اواخر سال گذشته برای رسیدن به هدف محدود کردن گرمایش به ۱.۵ درجه سانتی گراد نسبت به سطوح پیش از صنعتی شدن است.آژانس بین المللی انرژی می گوید: «در حالی که هدف سه برابر شدن بلندپروازانه اما قابل دستیابی است، جاه طلبی ها و برنامه های اجرایی فعلی کشورها هنوز با هدف حیاتی تعیین شده در COP28 مطابقت ندارد». این آژانس که مستقر در پاریس است و به کشورهای توسعه یافته مشاوره می دهد، در بیانیه ای که به همراه تحلیل خود منتشر کرده است میگوید: «با این حال، دولت ها ابزارهایی برای افزایش این رقم در ماه های آینده از طریق به روزرسانی تعهدات ملی خود (NDC) در اختیار دارند.»
نقش حیاتی انرژی های تجدیدپذیر در دور شدن از سوخت های فسیلی
به گزارش TRT ، تعهدات ملی (NDC) که اهداف هر کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای را مشخص می کند، برای دستیابی به توافق دیگر حیاتی در COP28 ، یعنی دور شدن از سوخت های فسیلی، اهمیت دارد. فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی، می گوید: «هدف سه برابر شدن بلندپروازانه اما قابل دستیابی است، مشروط به اینکه دولت ها بهسرعت وعده ها را به برنامه های عملی تبدیل کنند.» استقرار انبوه انرژی خورشیدی، بادی و سایر منابع انرژی تجدیدپذیر برای دستیابی به توافق مهم دیگری که در COP28 به دست آمده برای دور شدن از سوخت های فسیلی ضروری است. از زمان توافق تاریخی پاریس در سال ۲۰۱۵ برای مقابله با بحران آب و هوایی، جهان به طور متوسط سالانه ۱۱ درصد ظرفیت جدید برق تجدیدپذیر را اضافه کرده است، زیرا قیمت ها به طرز چشمگیری کاهش یافته اند. آژانس بین المللی انرژی در گزارش قبلی خود اعلام کرد تنها در سال گذشته، نزدیک به ۵۱۰ گیگاوات به ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر اضافه شده که جهشی ۵۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ را نشان می دهد و سریع ترین نرخ رشد در دو دهه گذشته را به ثبت رسانده است.
استقرار گسترده انرژی خورشیدی، انرژی بادی و سایر منابع تجدیدپذیر برای دستیابی به این هدف و همچنین برای رسیدن به هدف نهایی توافق پاریس، یعنی جلوگیری از افزایش فاجعه بار گرمایش زمین، ضروری است.
با وجود این پیشرفتها، هنوز راه درازی در پیش داریم. اگر کشورها اقدامات فوری و قاطعانه ای انجام ندهند، اهداف تعیین شده در مورد تغییرات آب و هوایی دست نیافتنی خواهد بود. زمان آن فرا رسیده است که دولت ها، کسب وکارها و افراد با هم متحد شوند و برای یک آینده پایدار انرژی تجدیدپذیر را در اولویت قرار دهند. این امر نه تنها به محیط زیست کمک میکند، بلکه امنیت انرژی را نیز افزایش می دهد و اقتصاد های قوی تر و مقاوم تری ایجاد می کند. موفقیت در این زمینه نیازمند همکاری و تعهد جهانی است. هر کشوری، هر شرکتی و هر فردی نقشی حیاتی در ایجاد آینده ای دارای انرژی تجدیدپذیر دارد. با هم می توانیم تغییر را رقم بزنیم.